Beleggingshypotheek

Met een beleggingshypotheek lost u gedurende de looptijd niets af, u betaalt alleen rente. Daarnaast betaalt u een maandelijkse premie die voor u wordt belegd. Zo bouwt u een kapitaal op dat u gebruikt om de hypotheek aan het eind van de looptijd mee af te lossen. Omdat het rendement over uw beleggingen niet vaststaat, weet u niet zeker of u voldoende opbouwt om de hypotheek helemaal af te lossen.

Andere kenmerken

  • Als u uw premie inlegt voor Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) is de uitkering die u aan het eind van de looptijd ontvangt belastingvrij.
  • U kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die uitkeert voor het geval u als verzekerde overlijdt.

Voordelen beleggingshypotheek

  • Maximaal profijt van hypotheekrenteaftrek (als uw hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013).
  • De uitkering is belastingvrij als u inlegt voor een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

Deze hypotheekvorm is niet geschikt als u een nieuwe hypotheek afsluit. U mag dan namelijk de hypotheekrente niet aftrekken.

Nadelen beleggingshypotheek

  • U weet niet zeker of u de hypotheek aan het eind van de looptijd kunt aflossen.
  • U bent gebonden aan fiscale regels, waardoor u minder flexibel bent.

Deze hypotheekvorm is niet geschikt voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Sinds 2013 mag u namelijk de hypotheekrente alleen aftrekken als u binnen 30 jaar de hypotheek stapsgewijs aflost. Dat is bij de beleggingshypotheek niet het geval. Als uw beleggingshypotheek is afgesloten voor 1 januari 2013, mag u de hypotheekrente wel aftrekken.

Gerelateerde pagina’s